Inwoner Den Helder besmet met coronavirus

11 maart 2020

Vandaag is bekend gemaakt door de GGD Hollands Noorden dat er een inwoner van Den Helder besmet is met het coronavirus.

Persbericht GGD Hollands Noorden

Twee nieuwe patiënten met Coronavirus in Noord-Holland Noord

Vandaag is vastgesteld dat er in de regio Noord-Holland Noord weer twee mensen met het coronavirus (Covid-19) besmet zijn. Het gaat om twee volwassen mannen; een uit de gemeente Langedijk en een uit de gemeente Den Helder.

Beide personen zijn op vakantie in Oostenrijk geweest en daar besmet geraakt. Zij zijn in thuisisolatie geplaatst. Hun huisgenoten moeten in thuisquarantaine blijven. GGD Hollands Noorden heeft zicht op de situatie, brengt de contacten van deze patiënten in kaart voor contactonderzoek en houdt de ontwikkelingen scherp in de gaten.

Isolatie of quarantaine: hoe zit het ook alweer?

Isolatie is niet hetzelfde als quarantaine. Beide maatregelen zijn bedoeld om te voorkomen dat het coronavirus wordt verspreid, maar er is één belangrijk verschil. Personen die ziek zijn, worden in isolatie gehouden. Afhankelijk van de ziekteverschijnselen en de besmettelijkheid worden ziektedragers thuis of in een ziekenhuis behandeld.

Personen die niet ziek zijn, maar wel in contact zijn geweest met een patiënt met het coronavirus worden in quarantaine geplaatst. Zij zijn niet besmettelijk, maar worden uit voorzorg in quarantaine gehouden tot de incubatietijd van twee weken is verstreken. Als ze in die periode niet ziek worden, wordt de quarantaine opgeheven. De quarantaine kan thuis, maar wanneer dat niet mogelijk is wordt gebruik gemaakt van een centrale quarantainelocatie.

Wat houdt contactonderzoek in?

Om te voorkomen dat de ziekte zich verder in Nederland verspreidt, brengen het RIVM en de GGD in kaart wie er nauw contact heeft gehad met de besmette persoon. Deze personen (die contacten worden genoemd) worden de komende periode gemonitord. We vragen hen om twee keer per dag hun temperatuur op te nemen en dit te melden aan de GGD. Ook moeten zij het melden als ze andere klachten hebben. Door deze maatregelen verkleinen we de kans dat de ziekte zich in onze regio verder kan verspreiden.

Heeft u vragen over het Coronavirus? Bel dan 0800-1351 of kijk op de website van het RIVM, www.rivm.nl.

Burgemeester Jeroen Nobel zegt er het volgende over:

“Woensdag 11 maart is een inwoner van Den Helder positief getest op het coronavirus (Covid-19), dit is bevestigd door de GGD Hollands Noorden.

Ik begrijp dat er veel vragen zijn over het virus echter de GGD Hollands Noorden en de RIVM werken nauw samen om de openbare gezondheid in Den Helder te beschermen en de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Ik heb grote waardering voor de organisaties die zich hiervoor inzetten. Alles wordt door hen in het werk gesteld om het virus in te dammen.

Het openbare leven kan op dit moment gewoon doorgaan. Alles wordt gemonitord en per dag beoordeeld. De GGD Hollands Noorden en de Veiligheidsregio informeren u via verschillende kanalen over het verloop van het virus.”

BRON: https://www.denhelder.nl/actueel/nieuws/inwoner-den-helder-besmet-met-coronavirus