Station Zuid

1. TRAP NAAR PERRON AAN SCHOOTENZIJDEEnige weken geleden stond er in de Helderse Courant een artikel over toekomstige werkzaamheden aan station Zuid. De nieuwsgierigheid van het BVS bestuur was gewekt mede doordat tijdens de jaarvergadering op 23 maart door een van de aanwezige leden de vraag werd gesteld waarom er niets aan de onderdoorgang en de bereikbaarheid van beide perrons van station Zuid kan worden g2. TRAP NAAR ONDERDOORGANGedaan en dan met name voor minder validen. Dit onderwerp is behandeld op de vergadering van het Wijkplatform op 21 april.

Daarop heb ik in eerste instantie contact gezocht met de NS en ik werd verwezen naar ProRail. De telefoniste van ProRail zou mijn vraag doorspelen naar de verantwoordelijke afdeling en mij het antwoord binnen een week laten weten. En nog diezelfde week werd ik door ProRail gemaild. Er blijken voorlopig geen plannen te zijn om Zuid in zijn geheel te gaan renoveren of zelfs maar toegankelijk te maken voor mensen die gebruik maken van bijvoorbeeld een scootmobiel. Dus ook de trappen naar de perrons worden niet aangepakt terwijl ze breed genoeg zijn (zie foto’s).

Het probleem is namelijk dat men met een booster een rijplaat nodig heeft om de trein in te komen en weer te verlaten en die is op Zuid niet voorhanden. En er is daar ook geen NS personeel beschikbaar. Aangezien de dienstregeling het niet toelaat kan ook de cond3. TRAP NAAR PERRON AAN ZIJDE NIEUW DEN HELDERucteur niet helpen.

Voor personen die gebruik maken van bijv. een booster geldt dus nog steeds dat wanneer zij4. BUSHALTE OPGEHEVEN gebruik willen maken van de NS, zij moeten in- en uitstappen op station Den Helder. Ook als zij van De Schooten naar Nieuw Den Helder willen, moet dit waarschijnlijk nog enkele jaren via de Doggersvaart of de Ravelijnweg.

En zoals u op de laatste foto ziet stopt de bus uit De Schooten al meer als een jaar niet meer bij het station. En hier zal hoogstwaarschijnlijk ook geen verandering in komen. Al met al een trieste situatie.

Voor meer info: www.prorail.nl  Op de homepage ziet u rechts het spoorwegennet van Nederland en kunt u klikken op ‘Overzicht van de projecten’. Den Helder staat er niet bij.

Gerard Kok